Tuesday, June 19, 2012

cetusan rasa

sudah dua hari melangkah masuk ke semester 6 secara rasminya.....pfffttttt...perjalanan yang sangat panjang.....masih ada dua semester untuk diharungi bagi melengkapkan 5 tahun setengah pengajian bagi mendapatkan segulung ijazah dan bergelar seorang guru.....

semakin lama menjadi guru pelatih...hati makin tak sabar nak menjadi seorang guru yang sebenar....dalam diri aku...mungkin hanya aku yang berpendapat begini...aku dah tak larat nak menjalani praktikum di sekolah.....honestly...hanya kerana praktikum yang lepas,aku pernah meragui keputusan aku untuk berada di maktab.....buat pertama kalinya aku rasa aku sangat tak layak untuk bergelar seorang guru....aku bukan seorang guru yang baik....kemahiran nak mengajar budak memang susah sebab in real life, they hardly understand ape yang aku deliver.......

aku sendiri rasa susah nak pahamkan dorang....rasanya ayat yang aku gunakan dah semudah2nya....tapi still ada lagi budak2 tak paham....aku rasa stress dan ada rasa nak give up....itu pengalaman untuk sebulan praktikum.....dan hanya mengajar subjek matematik...

akan datang...mulai pertengahan julai....nak kena mengajar subjek matematik dan pendidikan jasmani....pada bulan puasa pulak tu.....ermmmm...memang ini semua cabaran tapi rasanya ada masanya kita pun akan rasa lelah dan nak lepaskan tekanan kan....

mungkin aku yang tak bersungguh2...semua benda pun ada cabarannya.....untuk sampai ke tahap ni...bukannya mudah....tak nak aku nak give up......dah 4 tahun belajar tak kan nak give up kan....

hati kena cekal......aku akan berusaha untuk jadi lebih baik dari pada praktikum yang dulu.......pray for me

3 comments:

PinQib said...

hehe.. aku pon penah rasa camtu.. and STILL Lagi rasa camtu.. waa.. ak nyesal sikit sbb pilih cikgu.. hahah.. tp ALHAMDULILLAH

PinQib said...

tq ten.. sayang sunggoh aku dekat ang.. memang ang la penawar segala sakit ni.. hee

ammar farhan said...

saye dulu pun mcm tu. pernah tu waktu latihan, blk rmh terus tidur x sedarkn diri. rase mcm tension sgt. tp alhamdulillah dh slamt sthn jd cikgu. sgt teruje biarpun sorg je kate faham -_-"