Friday, December 31, 2010

2011

good bye 2010

welcome 2011

semoga 2011 menjanjikan sesuatu yang lebih baik....


semoga 2011 menjadi tahun yang terbaik berbanding tahun2 sebelumnya

amin.....

Thursday, December 23, 2010

diari


zaman berubah....

dahulu dan sekarang banyak bezanya...

sekarang ni sume orng guna teknologi...

kalo nak menulis...blog ada untuk kita berkongsi rasa,cerita

well...sebelum zaman kemajuan ni...aku sangat2 suka menulis diari...

dah jadi cam habit...

and sume diari 2 masih tersimpan elok dalam kotak bawah katil....


ari2 ttbe tringin nak selongkar kotak 2 dan jumpa la khazanah alam ni

haha...bila aku baca balik diari2 ni...rasa lawak sangat2...


sumenya time skola dulu...

FYI, diari aku bukanlah yang ada tarikh2 2..sebabnya aku tak suka tulis diari ari2...


aku cuma menulis bile rasa moment yg berlaku 2 penting untuk aku ingat2 later...

so..sume yg menyakitkan ati...menyeronokkan hati aku tulis dlm diari..


memang lawak bile bce blek....tersenyum simpul aku...

cume ble tang mende yang menyakitkan ati..aku tak plak tulis nama orng yang wat aku bengang end up aku skang tertanya2 spekah die gerangannya....hahaha


well..even diari aku.takut gak if ada sesape terbce kn..so,aku merahsiakan identiti mereka2 itu...


ada satu cte lawak...dulu time skola,ujung minggu kadang2 ada spot check....ada gak spot check mengejut...


nak spot check surat2 cinta la..barang2 haram la.......

so..time orng dok sibuk2 selongkar barang2 dlm locker..aku senyap2 lari masuk stor barang and nyorokkan diari aku kat dalam kotak barang yang memang penuh dengan barang...


penting nak nyorokkan sebab time 2 ada warden yang akan amek and bace diari student sebab nak tau ada tak skandal ke ape...

cesss.....hahaha



lawak kan....ntah la...since masuk matrik kejap and skang ada kat maktab ni.....

aku dah tak tulis diari....

sebabnya entah la......


hahahaha


mungkin sebab aku dah ada blog kot.....



p/s:tapi hati aku tak sepuas bile menulis dalam diari...



Wednesday, December 22, 2010

AKU BENCI MANUSIA YANG SUKA BERPURA-PURA

moi sup vs bubur nasi

hahahahahaha

entri ni aku mulakan dengan gelak terbahak2 di atas kebodohan diri sendiri

aku teringt cte lawak ni pun sal tgk buku resipi mak aku n tekak ni ttbe tringinnak makan bubur nasi...

sejak kecil kot..aku memang panggil bubur nasi but since dok kat kedah aku pun diajar bahawa bubur nasi itu MOI SUP

mule2 bace menu kat kafe....MOI SUP...rse cam pae 2..kat perak tak penah jmpe pun...

hahahaha.....


so..nak dijadikan cerite..

time bulan pose ritu...aku and the geng g la bazar ramadhan bersama encik A

so..kami pun mngambil la order dr classmate yg len kn....

ttbe cik pikah pesan BUBUR NASI ..aku pun cm..ok....

so..sampai je kt bazar ramadhan 2...pnt la aku ngn cik yam dok mencari BUBUR NASI

mata ni berpusing 360 darjah nak mencari gerai yang ada jual BUBUR NASI...


FATEN: yam..ada tak BUBUR NASI ??

YAM: tak da la faten..moi sup adalah....beli yang 2 je la tok pikah...

FATEN: tak leh la yam..pikah nak BUBUR NASI..bukan MOI SUP..cm ne ni??



ntah kenapa mse 2 dalam kepala otak aku...bubur nasi ngn moi sup bukanlah mende yang sama..

end up aku tak beli pape pun tok pikah....


PIKAH: ada tak bubur nasi aku??

FATEN:mana ada pikah..pelik2 la ang ni nak makan bubur nasi..mna ada jual kat bazar...

moi sup ada la

PIKAH:adoi...bubur nasi 2 moi sup la faten oooiiiittt..


FATEN menepuk dahi sambil tersipu2 malu...

yam pulak dah geleng2 kepala...die dh kte bli je moi sup sbb pikah ske moi tp aku berkeras kate pikah nak bubur nasi..bukannya moi...


hahahahaaha..

bangang gle rse time 2..blur sungguh..


p/s: MOI SUP = BUBUR NASI

Sunday, November 28, 2010

mari belajar bahasa banjar

hai semua...

hari ni cikgu faten nak ajar sesuatu...

FYI, cikgu ni orang banjar....kalo sspe tak tahu ape itu banjar..sile google ok...hehe

malas nak terangkan kat sni...

bahasa banjar ni dah macam third language cikgu la kn..

so,ari ni trse nak sharing ngan sume...

cikgu akan ajar yang simple2 dlu ek..yg cikgu biasa gne

kelas 1


beras : baras

pintu : lawang

cakap : bersurah

bertanya : bertakun

kenduri : urang aruh

ngada-ngada : ungah

pandai : pintar

tidur : guring

lampu suluh : suar

lada hitam : sahang

sudu : sesudu

perut : parut

kemas : sesimpon

mulut : muntung

lidah : ilat

leher : gulu

besar : ganal

kecil : haloi

setakat ni dulu kelas kita ye murid-murid.....kalo nak tau pape lagi....boleh la tinggalkan komen...hehe..cikgu akan cuba bagi jawapan...


p/s: saya tak hebat tapi saya bangga jadi orang banjar

Saturday, November 27, 2010

you and me

entri kali ni didedikasikan kepada the one yang cakap saya adalah orang yang tak berjaya...

conversation 1...


DIA : eh sedih la tegok famili kau..tak da sapa pun yang berjaya..

adik: kenapa pulak??

DIA: tengok la kakak kau...budak S.B.P tapi last2 masuk maktab jek??
tak dapat masuk "u" ke?

adik: la..nape pun kalo masuk maktab..salah ke??

DIA: tak la ....orang len masuk "u"..apsal kakak kau masuk maktab jek...dia tak pandai ek??


conversation 2

DIA: eh..kamu masuk maktab jek?tak dapat "u" or matrik ke??

AKU: dapat je...tapi "u" pilihan kedua la...saya masuk matrik sekejap..pas dapat maktab trus blah..

DIA: btol ke ni?slalonya orang yang tak dapat mana2 jek yang masuk maktab ni...


conversation 3

DIA: kamu blaja mane sakng ni??

AKu: saya blaja kat maktab skang ni...

DIA: hurm..stakat maktab 2...budak yang skola harian pun bley masuk...awak ni udak S.B.P tapi masuk maktab jek??tak malu ke??

AKU: ????



paham dah kawan2....


besa sangat ke barrier antra maktab and "u"

basically both institution produce degree holder...

what is the big deal people??

this is my decision...

is it wrong to be a teacher?

i luv what i learned now..i really wanted to be a teacher rite now..

sorry for those who felt sorry because i am not successfull in my life

i am just stand in reality....

for u...i do hope u who said those mean word to my siblings would later be in "u" or else i could said the same mean word to u

what comes around goes around...


i hope ur family would be proud of ur successfull later

seriously..aku memang terasa hati ngn conversation di atas..

well.yg fes 2...adik aku yang cite ..so aku tak la terasa sangat sebab budak2 je pun...

tapi yang ke2 nad ke3...came from the ones yang aku respect in my life....

maybe they are disappointed because of me...

but hey u'all..at least i will become something...

i'm promised something that "huge" in the future....

p/s; pissed off!!!

Tuesday, November 23, 2010

the other day

Mudahkah untuk kita melupakan sesuatu yang benar-benar melukakan hati kita??

Mudahkah untuk kita memaafkan seseorang yang melukakan hati kita??

Mudahkah untuk kita menyambung semula ukhwah yang telah terputus??

M.A.A.F

Mudah tapi susah…

Maafkan saya kerana tidak boleh memaafkan kamu sepenuhnya…

Kerana kamu ….itu bukan sesuatu yang mudah untuk dilupakan…

Tidak sehingga kumenutup mata

Mode : sedih sebab kamu,kamu, kamu….kamu bukan kawan saya since that day..

Monday, November 8, 2010

exam

quick update!!!

lama dah tak update...sebabnya wifi tgh underconstruction

lama dah rasanya tak bkk fb...x menulis di sini...


rindu tapi kena sedar diri...exam skang ni


esok and lusa ada 2 paper maths

geometry yg tak beh stadi g

and decision maths yang wat saya tak leh wat decision ...haha


susah kot...menci lak rsenye...


orang len sume terer2 maths ..yang saya ni..dah la tak terer tapi nak jadi cikgu maths...


ahaks...dah tak sempat kalo nak salahkan takdir or diri sendiri..

dh blajo 2 thn lebih...x de mkne nak ngade2..

papepn..idup mesti diteruskan...


wish me luck esok ...lusa and last paper PJ.


yang ni mmg nak taram jek..mls dh nak stadi..hehe


adiosa!!!

Monday, October 11, 2010

Mood:seperti pungguk rindukan bulan….

Friday, October 8, 2010

payung saya



psssssttttttt!!!!


u all..meh sni nak habaq.....

hehe...i ada payung baru...

kaler purple...

trauma ari2 terperangkap dalam hujan lebat guruh petir kilat kat kedai makan...


i think i really have to buy umbrella...

now, rainy season kt kedah...so always kene beware...


even mle2 nmpk cm panas...

jangan tertipu....


petang2 slalo ujan...


so...i dah ada payung baru...u all ble lagi???


sediakan payung sebelum hujan..anda mampu mengubahnya!!!







p/s:pesanan penaja...hahaha

orang berlagak ada payung...kau ada???

hobi

cikgu:ok,hari ni kita akan belajar tajuk 'hobi'

murid2:hobi??apa 2 cikgu??

cikgu:hobi ni aktiviti yang kamu suka buat masa lapang...ha, kamu..apa hobi kamu??

murid berkenaan: hobi saya membaca cikgu...


H.O.B.I

hobi aku membaca....

tak kisah la apa2 jenis bahan bacaan pun....

aku suka baca...


novel....


cerpen.....


artikel...


rencana....

dokumentari....

journal.....



diari....




in malay or english,....


due2 pun aku suka...


kalau malay...sebenarnya aku lagi prefer baca cerpen...


even kalau novel malay...


aku suka writer yang old school...yang cam sastera2


macam Azizi Hj Abdullah, W.S Uzala, A. Samad Said, A. Samad Ismail
Faisal Tehrani


crite2 dorang memang da best...

crite dorng memerlukan kita berfikir akan ayat2 sindiran dorang yang sinis dan juga moral values yang bnyak dalam crite dorng


kalau english lak..aku suka baca novel2 english yang tak berat

yang tulisannya besar dan cute....

yang story linenya romantic dan juga ringan...

macam Princess Diaries

currently aku tengah baca Eclipse...

best dan englishnye pn simple la jgk tok aku..


bagus hobi suka membaca ni...


p/s: dh agak lama tak membaca...ble ad free time skit ni...

bajet nak habiskan 2 novel english b4 stadi for exam....

Thursday, October 7, 2010

bunga vs tahi

















sila perhatikan pics di atas...

apa yang kamu nampak??

apa??


apa???


sebut kuat2....


B.U.N.G.A



T.A.H.I




ok..pandai murid2 cikgu ni...


betul kawan kawan...memang itu gambar bunga dan tahi...


penah dengar tak peribahasa Melayu...

kita bagi bunga tapi dapat tahi...


korang tahu tak maksud disebalik peribahasa ni...


maksudnya bila korang makan ramai2...guna tupperware banyak2..guna mug banyak...

share2 makanan tapi basuh sorang2...

itulah contoh bagi bunga tapi dapat tahi.....


tak paham lagi...meh nk bagi contoh extra

bila korang pegi pantry dan nmpak tupperware kawan korang yang masih tak berbasuh...

korang tanpa segan silu menyingsing lengan baju dan basuh tupperware2 itu dan membuat delivery trus ke blik beliau itu

tetapi pada satu ketika kamu meminta beliau itu membasuhkn tupperware kepunyaan kamu tetapi kamu dan beliau gunakan secara berjemaah dan beliau enggan...

itulah yang dinamakan bagi bunga dapat tahi...



bila kamu dapat tugasan berkumpulan dengan beliau itu...

yang beliau itu ya amat pemalas tak tahu bertanggungjawab di atas amanah yang diberikan...

beliau membiarkan kamu membuat sendirian tugasan berkenaan kerana beliau tahu kamu tidak akan berkata apa2..

itulah bagi bunga dapat tahi


pabila kamu berbuat baik kepada beliau dan beliau tidak menyedari atau pura-pura tidak menyedari dan secara tidak sedar telah tertikam kamu dari hadapan....


itulah bagi bunga tapi dapat tahi..


apabila kamu dengan suka rela membuat kerja beliau kerana kamu berasa kasihan dan tanggungjawab untuk membantu beliau

tetapi beliau tidak menyedarinya dan kamu sendiri akhirnya mendapat susah sebab terlalu baik hati


ituah bagi bunga dapat tahi


pabila kamu dengan suka hati menemani beliau ke mana sahaja yang beliau nak pergi tanpa mengira masa

tapi bila kamu pula mahu beliau menemani kamu ...beliau enggan


itulah bagi bunga tapi dapat tahi...



banyak lagi ang nak dicoretkan di sini tapi rasanya tahi2 dah berbau terlalu busuk

p/s:bukan dari pengalaman sebenar....

Tuesday, October 5, 2010

LAST

hari ni last antar assignment..

kirenye asaimen terakhir tok sem ni...

pas ni dah boleh tido awal tanpa risau pape....

dah boleh stat nak update portfolio....

dah boleh stat wat portfolio B.I.G

dah boleh stat stadi tok UAK

dah boleh stat stadi tok final jugak...


ooohhhhhhhhhhhhh....rupenye banyak lagi nak kene buat ni...

TTYL...


Monday, October 4, 2010

hujan

kat luar hujan,,,,

skang tgh siap2 nk bwk bad g klinik....

die kene high fever...

sgt style..time ujan lebat,bwk orng sakit g klinik...

gud job!!!

Friday, September 24, 2010

kawan




malam tadi sewaktu membuat kerja yang maha memboringkan bersama cik y....

kami berbual2...

macam2 isu yang diperbualkan...

daripada sesi membuat ketupat sampai la cerita2 lawak tahap *******

tergigil2 aku dengar sambil tangan pants mewarna dan memotong...

malam tu aku tak sihat sangat ...tangan ni rasa kebas2..sakit sebab angin tapi gagahkan jugak wat keje sebab banyak g yang menanti berbaris nak aku siapkan b4 this week...


tengah best2 semabng tu..beliau mengatakan sesuatu yang tak pernah pun aku fikirkan selama ini...

kalau kamu semua masih ingat..aku penah bagitau kan...aku tak suka sangat fikir banyak2

aku tak suka serabutkan kepala otak aku...


dan beliau menyatakan....


betapa naifnya aku kerana tak sedar apa yang sedang berlaku di sekeliling aku...


beliau berkata..sedarlah wahai kawan....kau sedang hidup di dalam dunia yang kawan punmakan kawan....


orang berkawan sebab kepentingan......

sedarlah..bukan semua orang disekeliling aku ni ikhlas nak berkawan dengan aku.......


sedarlah bahawa bukan semua orang berniat baik......


ARRRRGGGHHHH!!!!!!!

seriusly cakap..aku tak suka fikir macam tue..

semasa cik y bercerita mengenainya......aku adalah meneruskan kerja aku tanpa banyak komen.....


memang aku tak fikir macam 2....

pemikiran manusia berbeza



aku bukanlah baik sangat dan aku tak kata cik y jahat even dia sendiri cakap dia kawan dengan sesetengah orang sebab kepentingan dia sendiri...

aku tak penah salahkan dia atau judge dia teruk sebab cakap camtu


aku lagi rasa bangga sebab dia berani mengaku....

well done fren....

aku ada gak la terfikir....

betul ke orang kawan ngan aku sebab aku ni senang nak digunakan....

aku ni bukanlah manusia yang berguna sangat,,,,

tak penah terfikir pun akan ada manusia macam tue...

korang macam 2 x???


aku tegaskan lagi skali....

aku bukan lah manusia yang sangat baik

tapi aku sangat ikhlas bila berkawan dengan sesiapa pun...

selagi bantuan aku diperlukan dan aku mampu nak tolong...

aku tak rasa susah nak hulurkan bantuan


once u r mn fren..forever u r dear...

aku tak kisah sangat dengan kawan ni...

kawan wat taik cam ne pun kat aku...aku kawan jugak dengan dia dia dia itu

sebab kawan adalah kawan

Thursday, September 23, 2010

hilang lagi

buat kali ke 3nya..shower foam aku hilang lagi...

haih..memang cam ***** la perangai pencurik ni...

ape ke ******* p curi shower foam aku....

terpaksa aku pakai shower foam cik yam...halal ek yam

dalam toilet tu punyala banyak bekas mandi orang lain...dah la aku letak paling hujung..boleh die pilih aku punya jugak...

dah la shower foam aku dengan yam adalh sama...dan yam punya bekas mandi lagi dekat dengan pintu toilet..apsal aku punya gak yang jadi pilihan???


why???


why???

bukan shower foam mahai pun....

gile ka ape shower foam pun x mampu nak beli....

kepada pencuri.....


kali ni dah tak larat nak halalkan lagi...

kalau kau tak sedar diri jugak....aku doakan berlaku la sesuatu yang boleh buat kau ingat..

yang kau pakai tue shower foam aku la *****

p/s:aku rasa annoying bila terfikir yang curi ni jugak bakal cikgu..memang kecian la murid-muird t kali dapat dia,si pencuri ni sebagai cikgu...

weh,pencuri..jangan jadi cikgu la...memburukkan profession guru jek...

sumpah kene panah petir baru tau...

assalamualaikum...

tuan blog bagi salam ni..cepat jawab..

dalam hati pun tak pe....hehe

apa motip tetibe bagi salam di permulaan entri..

sebab hari ni feeling ala-ala ustazah gitu...

ahak2,,,,tipu2....

kau bukan ustazahla cik faten oooiiittttt...tak da tokoh kot...


aku ni bukan apa..rasa tak cukup ilmu di dada nak cakap sal ilmu agama....


ilmu yang ada pun cetek je...

sekangkang kera...baby kera lak tu...


haha...kalau nak diikutkan bukan ustazah saja yang boleh bagi tazkirah atau peringatan atau ilmu2 agama ni....

as long kita rasa apa yang kita tahu itu betul..terbukti dari sumber-sumber yang betul lagi halal yang sahih..tak salah kot nak share dengan orang ramai,,,,


dapat pahala dan juga feeling ustazah...hehe

bukan nak tunggu pakai tudung labuh baru nak bagi nasihat-nasihat berbaur islamik kat orang...

mungkin kalau kita..maksud aku..saya yang memakai tudung biasa ni bercakap pasal agama mungkin ada yang prejudis dan wat pandangan kurang percaya dan sinis..

dalam hati mesti kutuk2 kata alahai...nak jadi ustazah pulak minah ni..pakai tudung pun tak labuh ada hati nak nasihat orang..nak cakap yang tu salah yang ni betul...

aku bukan macam tua ek.....

tu yang kadang-kadang rasa nak cakap cam ala-ala islamik sikit cam takut...

mseti ada mulut-mulut(apakah)...suara-suara yang akan membidas...

ye kawan-kawan saya bukan asal budak sekolah agama..

saya tidak pakai tudung labuh.....

saya tidak pakai hand sock sepanjang masa


saya tidak suka memakai stoking....


saya pakai seluar pendek di asrama....

kadang-kadang ada juga solat yang 'terbakar'...


selalu buat ketupat berama rakan-rakan

macam2 la..saya bukan manusia sempurna


tapi rasanya sebagai khalifah di bumi ALLAH ni..tak salah kalau kita saling mengingatkan...

tegur menegur....


see..kan i feeling ustazah tak jadi hari ni...

motip wat entri ni....

tadi sembang2 ngan cik yam sal perempuan tak leh main instrument yang berasaskan tali...

aku kepingin nak blajo men piano...

nak sangat2..kalo men keyboard tu tau la jugak skit2

tapi seyes kalo ada duet..nak p kelas balja piano tapi yam kata tak leh...

aku ok je la kan sebab memang tak berduit pun....

hahahahaha

pastue aku kata la..nanti ada anak nak anto blajo piano....


anak lelaki ok....

dan tetiba yam kata still tak boleh jugak......

aku agak was2 sebab seingat aku ustazah aku dulu kata pompuan je...lelaki aku tak tau lak tak leh gak men instrument bertali ni....

so..sapa yang tahu....sharing2 ek.....

p/s:cpt cri bukti....bgtau aku yang kurang ilmu ni....

gua tahu itu siapa

tagging dari pinqib

terkejt ko bila ditag oleh cik pinqib

saya adalah sedang membaca blog ini...encik hamzahian

tapi tak la terpikir nak jwb soklan ni..sebab saya pemalu..

ahak3...seriously tak tau nak teka apa...

saya cuba ni...sambil kenyit-kenyit mata kat cik pinqib...


rasanya encik hamzahian sedang mendengar kakak beliau bercelotah sambil kakaknya melihat gambar-gambar raya di kamera...


hahaha...

hamzahian ada kakak kan...hehe


ok tak jawapan ni??



Tuesday, September 21, 2010

takut dengan perubahan diri

semenjak dua menjak ni..aku takut dengan diri sendiri...

sekarang ni selera makan aku terlalu dasat

sejam pas makan nasi..perut aku dah start kruk2 kruk lapar balik..

gile babeng cpt digest suma makanan dlm prt..

dan aku dapat merasakan perut pun semakin ke hadapan...

waduh2..gawat ni....

sampai rse nak pakai bengkung je ni...


huhu...

nak2 pulak aku ni jenis skali makan nasi penuh sepinggan...

aku sangat suka nasi...


makan nasi mengenyangkan...

skali makan mesti nak lagi...dan lagi...
dan lagi...


time makan lak..tamak...

nafsu besaq...


aku tak suka makan kerap2...

aku suka sekali makan.trus kenyang lama2...


nampaknya sekarang ni kene stat makan sikit2 tapi kerap

supaya perut aku akan keliru dan tak kruk2 lagi...

bile makan skit...kalo sejam pas makan perut kruk2..aku tak la rasa bersalah nak makan lagi


i'm so sorry perut...

kamu dah jadi besaq sebelum waktunya...

aku akan jadikan kamu kecil balik selepas ni......


chaiyok2

p/s:ni suma faktor nak pms kot..(nak sedapkan ati sendiri)..x lama ni....pas n i mst prut jadi baik dan tak kruk2 sesuka hati...




Monday, September 20, 2010

sambungan kepada entri melayukah anda

lawak pun ada...

cik pinqib
entri di atas cuma ada tajuk sajo...semalam saya mamai..
ingatkn save ..rupa2nya,amek kau..publish entri kosong...

tapi cik qib..memang sehati sejiwa dengan saya.dia paham..

belum tulis lagi dia dah tau saya nak story pasal apa...

class gitu..

okey2...

berbalik kepada tajuk entri..

malayukah anda??


aku pun kadang-kadang konfius...

siapakah melayu sebenar??

dulu-dulu ,time muda mudi...saya diajar bahawa...kita semua...melayu-melayu yang ada ni dah kawen-kawen campur...

so..x da la yang betui2 pure...

suma melayu celup...


then bila masuk maktab..baru saya tahu yang masa manusia-manusia pengembara datang nak bukak semenanjung ni...

dorang terbahagi kepada dua bahagian...


yang hebat gagah kuat..duduk dalam hutan....


yang pandai cerdik mahu kemajuan....mula dududk kat tempat-tempat strategik cam tepi sungai or laut...


oleh yang demikian..jadilah dua melayu...

melayu pure: orang-orang asli yang duduk kat pendalaman(pure sebab dorang kawen tak mix ok..dengan puak dorang sendiri sajo)

melayu celup: yang ni puak-puak yang duduk kat tempat-tempat yang strategik..yang kawen campur-campur dan menghasilkan pelbagai jenis melayu...


tak tahu la betui ke tak kan fakta aku ni...

ni dari apa yang aku belajo dulu..time sem1 or 2 foundation..

bila tahu je mende ni...

aku pun...

eh eh..aku ni rupanya melayu celup la..


aku ni melayu banjar ok...


wah2 tak tahu ek banjar tue ape??

bukan banjaran...

tetapi BANJAR

sile goggle sendiri ya murid-murid..untuk mengetahui tentang susur galur asal saya...ahak3

point asal nape aku pilih nak tanya sal ni..

sebabnya...

aku sendiri melayu yang dah tak macam melayu...


1. ahak3..aku kepingin nak pakai contact lens kaler kelabu...
giler gedik kan...ala..tahu la bukan tak buleh nak pakai yang kaler itam..tapi mahula..
lawa kot...see,very nak jadi minah sallleh celup kan..mata yang semula jadi itam agak2 koko ni..x bersyukur..nak jadikan kaler kelabu..

2. pertuturan sehari2 bercampur2..
since belajaq maths n science in english time skola dulu kan... jadinya udah terbese mix2 ni...kadang2 kalo ayat yang mudah2 tu..memang nak cakap omputih la..bajet sungguh saya,..sampai kadang2 nak cakap meaning balik dalam bahasa melayu pun x tau...ada jugak ketika bila hanya tahu in english..nak cakap word dalam bahasa melayu susah sangat..

dan aku tak buleh berbahasa melayu baku...yang macam dalam tv pendidakan kat dalam tv tue..

gile kot..dulu perbentangan bm kat skola..adalah cakap dalam bahasa melayu standard..baku la kan..

x da la ko nak cakap perak ke...kedah ka...banjar lagi la..mampus classmate aku tak paham..

3. sebagai gadis melayu..cecece...aku tak reti pakai kain batik..

tengok melayu ape aku ni...kain batik pun tak reti pakai kan..

ate , kat umah pakai seluar jek..

mana nak reti kan...susah kot nak ikat kat pinggang..

lagipun..kalo aku pakai ken batik.mesti mak aku komplen...

pucuk kain tak sama...

corak cantik kene pusing kat depan...

kain jangan labuh2 sangat...

ikat kene kemas...

macam2 nak kene jaga..dah la asik2 dalam 5 minit.mesti nak kene ketatkan ikatan kt pinggang...

lagi senang pkai seluar...

sarung jek...

pastue wat rilek..leh men kejar2...

x riso pun nak terlucut ke ape...

itulah aku..gadis melayu masa kini...

setakat ni je yang aku pasan la pasai diri aku...

banyak lagi sebenarnya


so..melayukah anda??

makan nasi pakai tangan tak??

masuk rumah buka kasut tak??

pakai kain batik/pelikat kat umah??

anda suka berbaju kurung / melayu??

anda makan sambal belacan??

oh..anda memang melayu..

tak kan melayu hilang di dunia..

kau mix la banyak mana pun...

even kalo muka kau dah x da langsung muka melayu...

kalo ada sikit darah melayu yang mengalir kat badan kau..


kau MELAYU !!!!

p/s:korang melayu mix ngan ape??

aku mix cina,banjar....

that why aku ada mata amoi...ahakz


melayukah anda??

Saturday, September 18, 2010

dream wedding







sejak balik dari wedding ahkak yuni..aku jadi terpikir2 sal wedding aku nanti...

very the gatal kan....hehe

besala kan ...kte dah 20 tahun...

haruslah darjah kegatalan tu meningkat...ahak3

dulu kecik2 bile tengok orang kawen...

mesti bride pkai baju songket....ngan sanggul

ad veil la....pnjng or pendek x kisah la ..tp mesti ada kan..

even pkai songket,nak jugak feeling ala2 princess yg pkai veil...

hehe.klaka


siyes aku tak ske songket....


skang ni.nsib bek la baju kwen dh ad mcm2 fesyen and jenis

x rmai dh pun yang pkai songket...

aku sebenarnye tringin nak kwen cam ongputih 2...

wat wedding kt tepi pantai...

so so so romantic kot...


ala2 cm ni la yg aku nak..auwwww!!!

gedik tak...mst best mkn kt tepi pntai..meow2


tapi ongputih just ckp i do...berdiri lak 2


kang bakal suami ngan tok kadi kene lak duduk kt atas pasir time akad nikah...

so,,,jd cm x best plak kn...


kalo nak wat mkn2 jek kt tepi pantai..ad ke pntai yg kosong...

mst kene wat kt pulau...byk belanja...transport lagi

len la kalo aku memang duduk kt pulau mne2 ke...

wah2...best tak wedding impian aku...

nak sangat wat kt beach...

g satu..aku teringin nak nek kete kuda cm dlm cte cinderella...

mst best gle.feeling pn ala2 cm wanita eropah kawen ngan keluarga bangsawan..

nak yang cm ni

x ke masyuk kalo ko ngan suami diarak keliling kampung dengan keta kuda ni...

wah3....mst makcik pakcik jeles je tgk..depa dlu tak dapat cm ni..ahak3

gile tak citerasa cam anak orang kaya

tak pun feel cam kawen ngan anak raja mana ka...


rasanya aku kawen t...

wat simple2 je kot...


yang penting kalo buleh.. x nak la bersanding...

hate la





even pelamin ni indah....tapi


aku tak dapat bayangkan aku dok kat atas tu..kene senyum bagai...

orang ramai lak tengok....sambil amek2 pics...


x ske2...


cukup la kalo dapat wat wedding theme kaler purple...

suda cukup bagus...


end of the story..


p/s:hehe..andai kata aku dapat kawen ngan anak raja or orang kaya....plan wedding kat beach 2 jadi...

aku akan sediakn transport tok famili,kwn2..jiran tetangga....

kelas gitu....mst ad yang berbulu jeles kat aku....

wedding

fyi..tujuan aku balik ke maktab awal seari adalah untuk menghadiri kenduri kawen akak yuni di Baling...

so so so excited la....ye la..aku kan dok menumpang tidoq kat umah yuni selama seminggu tok PBS ari2 kn..

alkisahnye aku diberi keistimewaan tok tidoq di bilik pengantin dan di atas katil pengantin..waduh2...gue malu dong dilayanin begitu bagus..

memang terbaik la dapat tidoq atas katil pengantin..cume aku risau jugak kalau2 ilang plak seri katil pengantin

aku adalah excited which is so weird coz aku tak suka pergi kenduri...

kalo kenduri kat area2 rumah pn..aku tak pergi

sebabnye aku tak suka sangat makan daging.nak2 yang masak sekali dengan lemak..

dan juga aku tak suka masak kurma dan juga gulai atau kari

dan juga aku tidak suka nasi minyak

haih..banyak yang aku tak suka....bukan la memilih sangat tapi tekak aku tak leh nak terima

yang aku suka ayam masak merah kenduri...

ya Allah...memang sodap dan da bom la...

x macam mak masak dan juga kedai...

bukan la nak cakap my mom tak reti masak..ko gila??nak jadi anak derhaka??hehe

mak masak sedap juga tapi kalo kenduri ni..ayam masak merah 2 ada rasa istimewa...

rasa kenduri...


hehe..maybe sebab masak guna kawah....2 yang sodap melampau2

dulu time aku kecik2....kenduri mesti menu ayam masak merah dan aku suka sangat

tapi bila dah remaja ni....asik2 daging lembu masak kurma....

asik2 daging lembu masak kari...


gilo ko..mana lalau eden nak makan..2 yg jarang pi kenduri
kalo mak ajak pun..siap tanya menu lagi..kalo ayam masak merah bru la eden nak ikut...

see..so ngade2 kan...

sampai mak aku penah kata....nanti orang tak nak pegi kenduri aku sebab aku malas nak p kenduri orang...


jiran2 dan kawan2 semua....kalo aku jemput kenduri aku nanti..jangan tak p tau...sodih nanti eden

dan korang pun tak berpeluang makan ayam masak merah yang sodap...hehe

jarang tau nak dapat peluang cam ni....(bodek2)

melalut crite aku lak....


nanti ble dah transfer pics,akan diupload jika tenet laju seperti awan terbang....

Friday, September 17, 2010

halo semua...waduh2 slimnye selepas blek rye ni...hehe..

ok2..itu hanyelah tipu belaka...mkin bam2 adalah aq rse..

suda selesai memasukkan brng2 ke dlm blik..

so blik yg tdnye kosong tnpe brng2 skang full....

mlas plak rsenye nk punggah beg....nk susun blek bj2 dlm locker..

kalo la ad maid....


kalo la ad orng ske rela nk kmskn brng...

kan bagus...


ok2..stop2..ko jgn pasan anak orng kaye faten..wat keje kau sndri...


ok2...tau la....


ok2..ni monolog dalaman..faten baik melawan faten jaat...

pemenangnye..faten jaat....



sebab brng2 2 mmg ditinggalkan terbengkalai


faten jaat tgh update blog sampai dengar lagu katy perry...

elok la sgt 2...HAHAHAHAHA

Thursday, September 16, 2010

suda abes cuti rye

oh my God...

x disangka2 cti selama 2 minggu itu telah tamat pada ari ni..huahuahua

blek ke maktab awal seari sbb nk g kndri kwen kt umah yuni esok..

Baling kome...hehe

kene la p kn sebab ritu aq dahdok umah die slame a week tok PBS...

kad jemputan pun dh dpt...

so,esok aq,yam ,anis,ashraf akan pergi ke Baling...ehem3...

excited sebab nk pkai bj rye terjun aq...

hehehe..bkn bj rye aq ad payung trejun ek korng tapi bj rey 2 ttbe je dtg dr langit....kalo x,aq non ado bj rye taun ni..sobsobsob..

sodih2....


bj 2 my pak long yg bagi...actually bukan khas tok aq la..die anto blek kmpungspe yg muat,amek la..

so,bdn i kn ala2 model gitu..of kos la i orng yg bertuah dpt bj 2...


hehe....





tq pak long for bj rye oren yg santik 2..

len taun bg lagi tau..save duet x yah wat dh...


ggrr!!nk kemas blik ni...

blik sngat berlengas n kaki i pn dh itam sebab debu n kekotoran...

kene tunggu yam blik dulu tok amek brng...

so,cpt2 leh sental lantai yg kotoq ni....

mandi....

solat...


zzzzzzzzzzzz


adoisa


p/s:tawan2 yg lein..cpt2 pulang ya....kangen nih!!

Sunday, September 12, 2010

raya

raya bermaksud kita meraikan kemenangan kita selepas sebulan berpuasa...

even aq puasa tak cukup sebulan tapi aq still bley merayakan kemenangan aq jgk kn...

bulan puasa kali ni mcm2 yang jadi..

raya pun macam tu jugak..

raya kali ni ad yang best...

ad yang tak best...

yang tak best aq simpan dlm ati jek...

sebab..nme pn rye..nak berkire ape sgt kn...

hehe..time rye dpt jmpe kwn2 skola rendah aq dlu...


best sgt.....


mcm2 crite..msing2 dh beso....

tak lme lgi msing2 dh berkeluarga..mst tak dpt dh nk rye2 cm ni...

kalo aq len la cte...hehe


rye aq ttp di seb. perak....MESTI.....


rye pada usia 20 tahun ni dh len...

tak sme cm mse budak2 dlu....

dlu wat mke tak malu..salam orang mntk duet rye...

skang ni slam ..dengan mke malu2..x dapat duet rye...

nseb bek pkcik mkcik bg le duet rye..hehe

dpt la jgk wat belanja jajan..kte atuk aq....

so sweet la....


tak lme g..bdk2 salam aq..aq lak nk kene bg duet rye..

rsenye bpe duet rye yg relevan nk bagi kat budak2 ni??

eid mubarak!!

secara pantas kilatnya

faten & co nk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin....

Thursday, August 19, 2010

rindu

saya rindu kat blog ini.....

saya rindu nak menulis di blog ini.......

saya rindu nak baca komen orang di blog ini......

saya rindu nak bergedik2 mengupdate blog sebanyak yang boleh dalam masa sehari di blog ini.....

tapi sekarang......

saya kene tinggalkan blog ini wat sementara waktu....

bila bukak cik mozella...tangan saya gatal nak bukak jugak encik blogspot....

saya banyak kerja..kesemua tab adalah untuk perkara ilmiah sahaja...

asaimen saya menimbun dan kena antar sebelum P.B.S

which is next week sajork ...

saya ada 3 asaimen g....




decision math (cam hampeh..saya tak paham pun soalan dia nak wat cam na...terima kasih dengna diri saya yang sewaktu mr. N mngajar saya adalah bermesej dgn cik intan cumel ataupun cik yam monster ataupun mndengar mp3 secara jayanya...,sekarang,padan muka kau faten)

murid dan alam belajar(yang ni kene wat esei..tengah cari bahan2 untuk diolah mnjadi kuih raya MAB...yg ni leh anto 7 sept tapi time 2 tengah ada kt umah..which is lebih mnyusahkan diri..saya kene bekerja keras tok siapkan sebelum balik ke perak....)

literasi bahasa(yang ni yang paling simple la..juz amke blek presentation slide yang dulu n burn dalam cd....ikut group yang asal..cme 1 ari diperlukan,...jd...bley wat pada 25 ni)

tengok..busy kan say...

jadi cik blog sayang jangan marah pada say sebab kene tinggalkan awak buat sementara ni...

selepas raya saya akan jadi jaga awak baik2 macam selalu ek.

ni janji saya!!!


pink promise(bajaet anak orang puth sat)

Sunday, August 15, 2010

Allah is always by your side

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way


Thursday, August 12, 2010

doa pilu seorang hamba Allah

Ya Allah,

jika sesungguhnya ini yang terbaik buatku....Kau kurniakanlah ketetapan hati,,


jika sesungguhnya ini yang terbaik untukku...Kau kuatkanlah hatiku


jika sesungguhnya ini yang terbaik untukku...Kau lindungilah aku


jika sesungguhnya ini yang terbaik untukku,,,aku terima dengan hati yang redha......

amin amin Ya Rabbal al'amin...

Monday, August 9, 2010

mimpi ular



pagi tadi selepas solat subuh...aku bersiap2 untuk tidur balik..nak2 pulak cik qibum pun datang ke bilik tok menyambung tidur...

dalam proses ketiduraan selama sejam itu aku bermimpi...

Ya Allah..aku mimpi ular buat kali ketiga dalam hidup..

selalunya orang kaitkan mimpi ular ni dengan jodoh...tetapi itu kalau ular tu patuk kita kan...
dalam mimpi2 aku ular tu tak penah patuk pun....

mimpi ular pertama:

mimpi ni agak confusing bagi aku...
citenye lebih kurang cam ni.aku tengah berdiri di beranda...masa tue hujan lebat...waktu pilak agak2 nak senja dah..aku mcm tengah tunggu sumone ni...sape?aku sendiri tak tahu...
tengah2 tunggu tu.tetiba banyak gile ular dalam pelbagai jenis dan saiz datang meluru kerah aku...

masa tue aku dah terkaku.....kaki tak tau nak bergerak mana...mata dah katup2 takut sesangat...

aku ni punya la penggeli dengan ular tetiba depa ramai2 dok nak serang aku...

mana tak ketaq lutut cek...mulut aku dok terkumat kamit sebut Allah...Ya Allah selamtkan lah aku....rasa cam nak nangis sesangat....

entah cam ne..sume ular2 tu jadi kaku..dorang lak duduk statik....fuhhhh,lega sangat sebab ular yang paling hampir ialah ular tedung selar dan jaraknye hanya 10 langkah dari tempat aku berdiri...

rasa lega sangat masa dah selamat 2....

tetiba aku terpandang kat atas...

dapat aku lihat ada seekor ular besar yang amat amat besar dok melingkar kat pencawang elektrik ....-contoh pencawang elektrik-

besar gle2 kot..pas2 dalam kesamaran senja 2..kulit dia nampak cam ada sportlight...cantik but scary....

and then ada sorang lelaki berpakaian serba biru cam pekerja tnb pun ada tengah berusaha bertungkus lumus nak bwk trun ular tue...

htah npe dalam ati aku berkata orang di atas 2 la yang aku tengah tunggu...

hahahahhahahaha..apakah maksudnya??



mimpi ular kedua: sori la readers ...mimpi yang ni tak ingat..tapi sure sal ular la...hehe

mimpi ular ketiga: mimpi berlaku pagi tadi.....


memang sebijik la ular spesis ni yang masuk dalam mimpi aku..sumpah scary and gelis melampau2..

starting mimpi tu...aku bukak pintu blik jek.nmpak ular ni kat dinding blik depan aku...
oh..no no no.dah la cam tak logik sangat sebab ular ni badan die dalam dinding skit which mean yang die ni ada mulut asid yang dapat tembus dinding batu..cis2...takut giler...

actually ular tue mai kat blok girls sebab the boys sangat la tak takut dengan dorang sampai leh bunuh gne lidi penyapu lidi jek..paham tak??aku pun x tau nak terangkan cam ne tapi kat padang maktab memang banyak giler bangkai2 ular spesis ni bergelimpangan sebab dorang pasang perangkap lidi tu kat sana..tue yang the ulars datang kt blok girls and tau yang saku penggelis skit ngan ular ni...die pn dok melandingkan diri kat depan blik aku..


scary2...scary2 tengah dok dalam takut2 pun..aku still usha2 ular 2..takut die bergerak masuk dalam bilik akutetibe aku dapat rasa movement dalam baju aku...

Ya Allah..perasannya masa tue sangat nebes..mesti ular la ni.konfem2..aku pun menjerit ketakutan sambil tangan pantas gak mencekup ular tue dari luar baju...tapi aku takut nak buang..aku dok jerit2 soh cik pinqib buangkan...

buleh plak die wat2 blur and tak paham..oh sakitnye jiwa time tue..

dah tak ada jalan lain..aku terus cabut baju and campak joh2...nekad kot buang baju..ilang trus rse malu dalam mimpi aku tue...and ntah cam ne...ular dari dalam baju aku tue leh mati terputus kepala.dasat sangat ke aku campak die..

trauma punye pasai aku trus g tempat pameran(yang sepatutnye aku jaga kul 3,gile psycho sebab yang ni pun msuk dalam mimpi)..aku sangat scary nak dok bilik sendiri..

ntah cam ne en. F tanya aku pasai cik pinqin and nak die ada kat tempat pameran tue on the spot...padahal cik pinqib dah on duty kul 11 tadi..

nak tak nak aku bawak la die blek bilik aku and kejut cik pinqib...

buleh cik pinqib trus tidur dengan lenanya tanpa terjejas sikit pun .....

en. F maybe geram sebab tak berjaya kejut cik pinqib terus die menangkap seekor ular jenis yang sama tapi baby lagi and acah2 nak letak kat leher aku...

konon2 cam gaya orang belit ular sawa kat tengkuk tue..

wak luuu la...sumpah aku takut sampai rasa nak terkencing...

labahau betui la..aku sangat scary..dengan dok terjerit2nye..dok tepis2 tangannye..


kalau la betoi2 maybe aku dah pengsan kot..

even dalam mimpi aku dapat rasa ular itu di tengkuk aku...


cissssssss!!!!!!coi punye mimpi....


tak suke doploh juta kali....

tapi sum how la kan...ada part sorang lelaki encem yang tengah nek tangga depan bilik aku...rase2 cam die ni tentera or askar yang ditugaskan untuk mengecheck pasai kewujudan ulars ni..

siyes die sangat encem tapi cam tak penah nampak muka dia di mana2...

before dia nek tangga tue..sempat lagi dia wat eye contact ngan aku punya la lama(5 second) hahahaha...

at least tak hanya ular..ada lelaki jugok dalam mimpi scary ni



sekian mimpi ular yang tak best dari aku...

p/s:aku sedar yang aku geli (takut) ngan ular sejak trip g perlis dulu..we all g taman ular and suddenly bile masuk sane jek.aku jadi sangat takut tengok ular yang memandang aku semacm..

sumpah rasa nak terkencing and all the bulu roma's rasa meremang2..time tue aku jalan pun dekat2 dengan yuni and joh2 dari ular..

paling aku ingat seekor ular albino yang ada anak mata beso kaler itam pandang aku tajam...
siyes kot....time to scary to death la...

tak dapat bayangkan la cam nemy old friend,cik puteri buleh tangkap byk gle pic lilit ular sawa kat leher dia...salute la...

Sunday, August 8, 2010

love and time






-love-
Once upon a time, there was an island where all the feelings lived: Happiness, Sadness, Knowledge, and all of the others, including Love. One day it was announced to the feelings that the island would sink, so all constructed boats and left. Except for Love.


Love was the only one who stayed. Love wanted to hold out until the last possible moment.

When the island had almost sunk, Love decided to ask for help.

-richness-
Richness was passing by Love in a grand boat. Love said,
"Richness, can you take me with you?"
Richness answered, "No, I can't. There is a lot of gold and silver in my boat. There is no place here for you."



Love decided to ask Vanity who was also passing by in a beautiful vessel. "Vanity, please help me!"
"I can't help you, Love. You are all wet and might damage my boat," Vanity answered.

-sadness-

Sadness was close by so Love asked, "Sadness, let me go with you."
"Oh . . . Love, I am so sad that I need to be by myself!"

-hapyness-



Happiness passed by Love, too, but she was so happy that she did not even hear when Love called her.



Suddenly, there was a voice, "Come, Love, I will take you." It was an elder. So blessed and overjoyed, Love even forgot to ask the elder where they were going. When they arrived at dry land, the elder went her own way. Realizing how much was owed the elder,


-knowledge-



Love asked Knowledge, another elder, "Who Helped me?"

"It was Time," Knowledge answered.

"Time?" asked Love. "But why did Time help me?"

Knowledge smiled with deep wisdom and answered, "Because only Time is capable of understanding how valuable Love is."

cabar mencabar diri.ada beran???

Something you hate about yourself.

apa yang aku benci mengenai diri aku...

kalau aku kata aku suka semua mengenai diri aku.mestilah tipu kan...

aku ni hanyalah manusia biasa yang tak sempurna..banyak cacat celanya...

banyak wat kesalahan...

bende yang aku benci pasai diri aku

1.suka menyesal dengan keputusan yang diambil

seriusly,aku sukar untuk membuat keputusan..tak kira la kecik atau besar...debaran dalam membuat keputusan tu hanya Allah je la yang tau cam ne...aku tak berani nak amek risiko dan juga pemikiran aku tak panjang mana..aku tak dapat nak menimbang baik buruk sesuatu perkara dalam masa yang singkat di mana acapkali aku membuat pilihan yang salah....dan aku akan menyesal semenyesalnya...

dan keluarlah perkataan..kalaulah....bla3..kalaulah..bla3...
Ya Allah betapa tak bersyukurnya aku ni...

2.lebih pentingkan orang lain dari diri sendiri

somehow kadang-kadang aku lebih berfikir akan kebaikan orang lain dalam setiap tindakan yang aku buat..

kadang-kadang memang mende yang aku wat bagi benefit kat orang lain...dan aku pulak tanggung bala...

kenapa cam tu??aku sendiri tak tahu...memang dari dulu aku macam tue kot...fikir sangat sal orang lain sampai kadang-kadang aku sendiri berlaku tidak adil pada diri aku...

3. suka menggambarkan emosi secara tak sengaja

ni memang tak leh nak bendung...masalah aku yang terbesar ialah menpunyai raut wajah yang garang + masam+ orang tengok pun menyampah...
so muka aku ni memamng susah nak senyum..memang slalo nmpak emo dan bila aku tengah emo..lagi2 la jelas kelihatan...

kadang2 sian gak ngan orang disekeliling aku yangkene tengok muka ketat aku ni..

nak wat cm ne kan..semula jadi kot...

kadang2 aku x emo pn...dh muka memang cm emo..orang pun nek menyampah kot...

aku pun kadang2 mnyampah dengan muka sndiri yang masam tak reti nak senyum..


fullstop~~~~