Sunday, November 28, 2010

mari belajar bahasa banjar

hai semua...

hari ni cikgu faten nak ajar sesuatu...

FYI, cikgu ni orang banjar....kalo sspe tak tahu ape itu banjar..sile google ok...hehe

malas nak terangkan kat sni...

bahasa banjar ni dah macam third language cikgu la kn..

so,ari ni trse nak sharing ngan sume...

cikgu akan ajar yang simple2 dlu ek..yg cikgu biasa gne

kelas 1


beras : baras

pintu : lawang

cakap : bersurah

bertanya : bertakun

kenduri : urang aruh

ngada-ngada : ungah

pandai : pintar

tidur : guring

lampu suluh : suar

lada hitam : sahang

sudu : sesudu

perut : parut

kemas : sesimpon

mulut : muntung

lidah : ilat

leher : gulu

besar : ganal

kecil : haloi

setakat ni dulu kelas kita ye murid-murid.....kalo nak tau pape lagi....boleh la tinggalkan komen...hehe..cikgu akan cuba bagi jawapan...


p/s: saya tak hebat tapi saya bangga jadi orang banjar

9 comments:

PinQib said...

heheh;.

behira..
kuawngng..
wahh
bertambah mendadak folower....

kukuchimachikumi said...

@PinQib:haha..behira 2 nnt2 la cikgu ajaq na....amboi2...itu je yg ko ingt ek...

tq follower!!!

PinQib said...

heheh;.

behira..
kuawngng..
wahh
bertambah mendadak folower....

little black dress said...

vavi,
cikgu, sy ank murid nih..hehe~

Anonymous said...

unta laut : nnti ajk chek bahasa banjor tw

Mohd Nor Quiyyum said...

bah
ako kada hingkat surahan banjar lg leh..
pargi ka kadai terhaga kulaan

pearl apple said...

adeh...cikgu math berbahasa banjar..hik3...bahasa korea lak??cepat2..

Intan.S said...

haha faten! ajar akuu. saya tak faham. mak saya orang banjar tau, tp mak saya pun taktau cakap banjar. macam mana tu? -.-

kukuchimachikumi said...

quiyyum:kulaan leh??

intan:hehe..t mami ajo bb..private...haha