Monday, September 20, 2010

sambungan kepada entri melayukah anda

lawak pun ada...

cik pinqib
entri di atas cuma ada tajuk sajo...semalam saya mamai..
ingatkn save ..rupa2nya,amek kau..publish entri kosong...

tapi cik qib..memang sehati sejiwa dengan saya.dia paham..

belum tulis lagi dia dah tau saya nak story pasal apa...

class gitu..

okey2...

berbalik kepada tajuk entri..

malayukah anda??


aku pun kadang-kadang konfius...

siapakah melayu sebenar??

dulu-dulu ,time muda mudi...saya diajar bahawa...kita semua...melayu-melayu yang ada ni dah kawen-kawen campur...

so..x da la yang betui2 pure...

suma melayu celup...


then bila masuk maktab..baru saya tahu yang masa manusia-manusia pengembara datang nak bukak semenanjung ni...

dorang terbahagi kepada dua bahagian...


yang hebat gagah kuat..duduk dalam hutan....


yang pandai cerdik mahu kemajuan....mula dududk kat tempat-tempat strategik cam tepi sungai or laut...


oleh yang demikian..jadilah dua melayu...

melayu pure: orang-orang asli yang duduk kat pendalaman(pure sebab dorang kawen tak mix ok..dengan puak dorang sendiri sajo)

melayu celup: yang ni puak-puak yang duduk kat tempat-tempat yang strategik..yang kawen campur-campur dan menghasilkan pelbagai jenis melayu...


tak tahu la betui ke tak kan fakta aku ni...

ni dari apa yang aku belajo dulu..time sem1 or 2 foundation..

bila tahu je mende ni...

aku pun...

eh eh..aku ni rupanya melayu celup la..


aku ni melayu banjar ok...


wah2 tak tahu ek banjar tue ape??

bukan banjaran...

tetapi BANJAR

sile goggle sendiri ya murid-murid..untuk mengetahui tentang susur galur asal saya...ahak3

point asal nape aku pilih nak tanya sal ni..

sebabnya...

aku sendiri melayu yang dah tak macam melayu...


1. ahak3..aku kepingin nak pakai contact lens kaler kelabu...
giler gedik kan...ala..tahu la bukan tak buleh nak pakai yang kaler itam..tapi mahula..
lawa kot...see,very nak jadi minah sallleh celup kan..mata yang semula jadi itam agak2 koko ni..x bersyukur..nak jadikan kaler kelabu..

2. pertuturan sehari2 bercampur2..
since belajaq maths n science in english time skola dulu kan... jadinya udah terbese mix2 ni...kadang2 kalo ayat yang mudah2 tu..memang nak cakap omputih la..bajet sungguh saya,..sampai kadang2 nak cakap meaning balik dalam bahasa melayu pun x tau...ada jugak ketika bila hanya tahu in english..nak cakap word dalam bahasa melayu susah sangat..

dan aku tak buleh berbahasa melayu baku...yang macam dalam tv pendidakan kat dalam tv tue..

gile kot..dulu perbentangan bm kat skola..adalah cakap dalam bahasa melayu standard..baku la kan..

x da la ko nak cakap perak ke...kedah ka...banjar lagi la..mampus classmate aku tak paham..

3. sebagai gadis melayu..cecece...aku tak reti pakai kain batik..

tengok melayu ape aku ni...kain batik pun tak reti pakai kan..

ate , kat umah pakai seluar jek..

mana nak reti kan...susah kot nak ikat kat pinggang..

lagipun..kalo aku pakai ken batik.mesti mak aku komplen...

pucuk kain tak sama...

corak cantik kene pusing kat depan...

kain jangan labuh2 sangat...

ikat kene kemas...

macam2 nak kene jaga..dah la asik2 dalam 5 minit.mesti nak kene ketatkan ikatan kt pinggang...

lagi senang pkai seluar...

sarung jek...

pastue wat rilek..leh men kejar2...

x riso pun nak terlucut ke ape...

itulah aku..gadis melayu masa kini...

setakat ni je yang aku pasan la pasai diri aku...

banyak lagi sebenarnya


so..melayukah anda??

makan nasi pakai tangan tak??

masuk rumah buka kasut tak??

pakai kain batik/pelikat kat umah??

anda suka berbaju kurung / melayu??

anda makan sambal belacan??

oh..anda memang melayu..

tak kan melayu hilang di dunia..

kau mix la banyak mana pun...

even kalo muka kau dah x da langsung muka melayu...

kalo ada sikit darah melayu yang mengalir kat badan kau..


kau MELAYU !!!!

p/s:korang melayu mix ngan ape??

aku mix cina,banjar....

that why aku ada mata amoi...ahakz


8 comments:

PinQib said...

ye eh?? ak x tau la mix apa. aklah sbnarnyer pure melayu.. ha, habq skt kt ang!

kukuchimachikumi said...

en. mat noor ajo dlu kn sal melayu ni..

hehe...

ang ori ke mlayu..rsenye mix kot...

ahak3

little black dress said...

haha...aq pom mix gak..
=P

little black dress said...

haha...aq pom mix gak..
=P

PinQib said...

@little black dress dak eh. ak totp melayu asli..

pearl apple said...

huhu~~suka post nih...kalo aku, aku 50% melayu, 25% siam + 25% india kot...cara mkn aku macam india..suka mkn pedas2 even aku gastrik pun aku tak kesah..febret kot..aku putih cam ayah aku!hahahaaaa~~

kukuchimachikumi said...

@little black dress:ang mix ape yang??
sile statekn..hehe

kukuchimachikumi said...

@pearl apple:ang memang ad darah india

tgk cre ang makan pun ngeri..ahak3...

ckap pn ad cm sne gak....

ang putih???kene pk byk kali gak ni....tang mne yang putih 2??