Saturday, January 15, 2011

jaja dan din



well..kamu suma tahu tak saya suka membaca??

hehe..ok2.tak penting...

cuba baca tajuk di atas...

jaja dan din

ada apa dengan jaja dan din ni??

apa yang istimewa pasal mereka??

mereka ini adalah watak di dalam buku jaja dan din...

napa aku kata buku tapi bukan novel..

sebab ni



kerana covernya tidak seperti novel2 yang penah saya baca...

buku ni cam buku cerita kanak2

dengan tajuknya yang tak komersial(sori penulis buku...hehe)

selama ni saya suka kata don't judge a book by its cover

tapi saya sendiri begitu...


haha..serius,buku ni pun saya tahu dari penceritaan tak sudah2 cik yusra nabila yang amat suka dengan buku ini

mula2 dengar die sebut tajuk je....

dlm hati dah kata..."jaja dan din,ape jenis tajuk ni??cm tak best jek....."

dan dijadikan cerita sakinah mansor...rumate kepada sakinah abdullah ada buku ni

saya pun pinjam dan baca....


awal2 cerita lagi saya dah mula gelak sorang2 sampai cik rumate saya yang cantik siap dok tegur lagi....


siyes cte ni lucu...

maksud saya cara penceritaannya..sangat2 santai tapi memang ada mesej yang nak disampaikan

jaja...

seorang wanita moden....


din...


seorang ustaz yang zuhud.


mereka bagai langit dan bumi

tapi mereka bersatu kerana perbezaan itu

kerana kecintaan jaja pada din

kerana kesanggupan din menerima jaja seikhlasnya dengan niat ingin memberikan ilmu yang selama ini tak jaja cari

jaja seorang gadis moden yang baik namun die tidak hidup berlandaskan agama....tidak menutup aurat.solat pun celam celum(ayat yang saya tak paham maksudnya tapi dapat tangkap gak la....solat tinggal2..hehe)


perempuan yang tidak pernah jatuh cinta sehingga hadirnya din dalam hidupnya


sehingga dia sanggup mencari din dan meminang din untuk dijadikan suaminya

kerana cintanya suci....


dan mereka bahgie...


apa yang menaeik mengenai buku ni...


crita ini membawa saya ke satu dimensi yang baru


selama ni otak saya selalu pk(kadang2 bile rajin nak pk jek ek)

yang ustaz ni sesuai dengan ustazah jek....baru padan

dan ustaz2 pun tak daknya teringin nak dengan perempuan2 biasa ni...


maksudnya yang tahu agama secara basic sahaja..(kata pada diri sendiri..:P)


keberanian jaja ni amat aku sanjung

mana ada nak jumpa pompuan cam ni

die tahu apa yang dia mahukan dan die berusaha...



Hidayah Allah ni datang dengan macam2 cara...

jaja dengan cintanya pada din yang membawa dia kembali ke jalan Allah yang diredhai...


saya sendiri rasanya tidak akan bertindak seperti jaja...

senekad jaja......setabah jaja


hanya ada satu jaja...mungkin dia hanya watak rekaan tapi tak salah kalau kita ambil spirit dia


sesiapa boleh berubah....

dan macam2 cara untuk kita berubah....


buku ni memang menginsafkan...

pada ketika saya asyik tergelak kelucuan..tetiba saya akan tersentap...

terdiam....


banyak yang saya dapat dari buku ini...

buku yang hanya bertajuk jaja dan din...

ini bukan buku agama


tapi tangan saya menggeletar memegangnya

cara penyampaiannya mudah namun impaknya besar...

otak saya berkerja keras selepas membaca buku ini...

mustahil bagi saya menjadi seperti jaja...dan bertemu dengan din...


tapi saya boleh menjadi jaja dalam acuan saya sendiri dan mendapatkan din saya...mungkin tidak totally macam din tapi ada sikit2 sama tu okla kan


DIN

jaja satu2nya harta saya....dan saya sayangkan harta saya



JAJA


jaja tak cukup baik untuk din...din lebih sesuai dengan orang seperti ustazah murni..bukan macam2 jaja

-saya yang tak cukup baik untuk faiza-

kalau ada peluang bacalah buku ni..buku ni bukan cinta kepada manusia semata2...


cinta kepada Allah juga....kerana itulah cinta teragung


p/s:dari 2,3 ari lepas dok berebut ngn yus nak jadi cam jaja...haha



2 comments:

PinQib said...

wah,. hehe
lawak pulak ko review buku ni
ayat tiptopp

|I love BADANG|Siapa RAGAD WALEED AL KURDI? |

kukuchimachikumi said...

qib:yolo ke???

ad rse cm nk bce buku 2 x???hehe

best kot