Saturday, January 1, 2011

kebiasaan yang kurindu

tadi baru je habis baca yasin...

kebiasaan yang diajar dari sekola dulu.....

sejak dulu...bila awal tahun je.....malam fes kat hostel...mesti sume orang dalam dorm akan duduk dalam halaqah dan baca yasin beramai2....


untuk perlindungan daripada mereka yang tidak dapat dilihat dengan pandangan mata bulat, sepet, bundar mahupun kuyu....


hatta si mata empat juga tidak dapat melihatnya.....


since masuk maktab ni.every bukak sem je....kemestian untuk aku baca yasin kat bilik aku yang tercinta ini untuk protection since hostel ni dah sebulan ku tinggal even sebenarnya hostel ni digunakan jek time cuti....bukannya sebulan ditinggalkan tanpa orang....(poyo tak aku)



sahabat di sini penah tanya...



sahabat itu: napa nak kene baca yasin?? bukannya sebulan tak da orang....

aku:aku cuti ni....tolonglah bacakan sahabat....kalo tak bace,rse tak selamat je nak tido malam ni....ntah la...dah biasa kot dari dulu.....rasa cam satu kebiasaan yang kene aku wat tiap kali malam fes dok kat dalam bilik, plez2!!!!

sahabat itu:ok....

lagi satu kebiasaan yang diajar di sekola itu....

kalo kita nak tinggalkan katil tok satu jangka waktu yang lama...kita kene lipat dua tilam kat atas katil 2...


sebabnya tak nak menda yang tidak dapat dilihat tadi menumpang kat situ


itu juga masih aku amalkan...

even tak sampai 24 jam aku tinggalkan hostel,mesti suda ada cikgu2 yang akan dok menginap di hostel dan bilik itu....


bagi aku.itu satu kebiasaan....


dan sejak hampir 3 tahun tinggalkan skola itu...malam ni aku rindu pada kebiasaan itu

mungkinkah warga2 skola itu akan membacakan yasin beramai2 dan membentuk halaqah di tengah2 dorm masing2 malam esok??


adakah tradisi ini masih diteruskan di sana??

tahukah kamu...kamu..kamu....


malam ini aku sangat rindu kebiasaan itu...


p/s: mood sayu sebab nak masuk umo 21 suda

5 comments:

eidabelladonna said...

makcik, i wat blog..tp xreti agi ar nak guna. ajar2..hehe

kukuchimachikumi said...

u la mkcik..

t i ajar pe yg i tau...

x pn i tnye kwn i..die terer la bab2 ni.hehe

eidabelladonna said...

hahaha..smua org i pggil makcik..
even u niece i pn, i pggil u makcik..
keh3

PinQib said...

xpa sekarang ko da ada rumet weh

| Hadiah dari SARAWAK |

PinQib said...

ko da tua..... dahh