Saturday, October 15, 2011

housewife

pagi tadi walaupun agak kemalasan tapi still trun gak men badminton..kate nak wakil kelas kan..haruslah training sket...

men pn setengah jam je pn sebab gim ada bebudak cina tengah latihan tok amali dorang...

so,pulanglah dalam kul 9 gitu..setelah membedal nasi lemak terus buat operasi membasuh baju stok seminggu....satu raga tapi tak la penuh sangat sebenarnya...basuh guna mesin la kan sebab basuh cadar n selimut sekali...

rutinnya selang dua minggu haruslah basuh cadar,selimut dan juga telekung.....:)

nak dijadikan cerita,oleh sebab minggu ni terajin mengiron baju maka pakailah baju kurung yang wajib dibasuh dengan tangan kan...sekali dengan tudung,tudung awning and yang dalam2 tu kan....

sambil mesin basuh baju,aku pun singsing lengan baju membasuh dua baldi baju-bajuan yang wajib guna tangan tu

almost half an hour,settle...trus p balik bilik untuk mengambil hanger nak sidai siap2 kan

tetiba masuk jek bilik trus nampak, air bandung cik ayuni yang ditinggalkan landing di tepi katil dah tumpah sampai masuk ke bawah meja...

hukhukhukhuk....dah la kain buruk dah tak da...cepat2 bukak beg ajaib and amek je mana2 baju yang rasa tak pakai dah dan terus mengelap...

mula2 ingatkan nak lap kat surface je tapi rupenye ad air bertakung di bawah meja sekali...nak tak nak kena la tepikan meja and lap kan...takut bersemut plak...kang tido memalam kene serang ngan semut..tak ke naya

dah abes lap2..sambil buang sawang kat tepi katil and meja,terus la ubah kedudukan meja supaya rapat kat tingkap bukan di dinding seperti sebelum ni sebab lantai tak kering lagi....


time tu serius feeling macam suri rumah yang telah lap air anak tumpahkan sambil menunggu mesin abes basuh baju...

pas dah penat2 tu, terus g rendam kain yang dah buruk tadi and cepat2 g sidai kain...elok2 dah sidai,baju dalam mesin pun siap....

cepat2 gak pegi sidai..huahuahua..capek dong

total masa untuk uruskan diri sendiri dan sebuah bilik adalah dari pukul 9.30 sehingga 11.30....dua jam tanpa henti yang memenatkan...

cam na la mak2 kita boleh manage 1 rumah and layan kerenah anak lagi...tak boleh imagine....

p/s: len kali jangan malas basuh baju and simpan stok tok seminggu...penat sikit2 lagi ok dari penat berganda di hujung minggu....

3 comments:

siva said...

dasyat!! anak sapalah ni?? boleh arr tu faten.. setahun lagi dh bleh kahwin dah kot.. calon dah ad blom?? cepat cari klu xde lagi.. =P

PinQib said...

hahaha... mu tolong kemas bilik ak leh xx???

belieber ,laaaaaaaa

kukuchimachikumi said...

@siva:hehe....x nk la aq..aq x ready lg la.....