Friday, October 28, 2011

kegilaan part 2

sebagai manusia biasa,aku ada banyak kelemahan dan kegilaan

ari tu dh cite kn kegilaan aku...

yang ni sambungan....

kegilaan aku dulu ialah aku cukup tak suka kalau ada orang antaq mesej mintak maaf atas segala kesilapan yang telah dilakukannya secara sedar atau tak..senario ni sering berlaku bila nak exam...dan ianya bermula di maktab ni...hehehe..well aku paham niat kawan2 aku baik kan...nak mintak halal ilmu..nak mintak maaf kalau ad wat salah or tersakit hati terkasar bahasa ke apa supaya senang nak jawab exam kan,,,,,


seriusly..aku sangat amat jarang nak reply or memang dalam ati aku balas dengan tak ikhlasnya..aku tak nampak point kenapa nak mintak maaf bagai dengan poyonye semata-mata nak exam...nak berkat eventhough tau dah abes exam benda tu akan berulang lagi...

dan aku dah termind set yang mintak maaf ni hanya berlaku pada waktu raya sahaja.....

sampai la ada satu ketika di mana aku terbaca artikel di mana kita mesti selalu mintak maaf kat orang kot2 la kita ada wat kesalahan kat dia sama ada sedar atau tak....jangan tunggu raya....biarlah untuk kesalahan kecil sekalipun..jangan segan untuk mintak maaf dan memang betul kita kene mintak halal dan suci dari sebarang kemarahan atau dendam or cercaan orang bila nak jawab exam atau apa sahaja....


maafkan aku yang kurang ilmu....penah aku suarakan hal ni kat kawan aku..dan jawapan dia masih sama...aku jek yang ego tak nak terima...bila dah baca artikel tu..memang kene batang hidung la...artikel tu sebut tak kan nk tunggu p mekah baru nak mintak maaf..tunggu raya baru nak mintak maaf..mintak halal suma..kalau tak sempat..ajal dah datang..tengok2 ad orang masih berdendam ke apa...


hurm...so,kegilaan tu dah aku ubah...aku dah paham


kegilaan kuasa dua..aku tak suka wish birthday ke raya ke selamat ramadhan ke gud luck ke ape2 ke kat orang sama ada mesej atau fb ke...tapi aku suka jek orang wish bufday aku,,,,haha


penah sekali ex kawan aku ni...bagi mesej sempena nak menyambut bulan ramadhan..aku tak reply mesej tu...sebab aku tak nampak point kenapa aku perlu balas mesej tu...sampai ex kawan aku tu mesej kat aku kata aku sombong dan tak mendoakan seperti apa yang die mesej kat aku tu..untuk diri die jugak...sumpah masa tu aku terkejut...

aku tak tahu sebenarnya bila kita antar mesej berunsur keagamaan di mana menunjukkan kerendahan diri kita menanti kedatangan bulan ramadhan untuk merasai kemanisannya ...kita mengharapkan balasan...

entah la..aku masih tak paham point napa kite perlu wish kat sume orang untuk semua tu sebab pape pun kita akan tempuhi jugak bulan ramadhan..sebab tu bila orang mesej cam tu either aku tak reply or aku akan forward jek mesej orang2 len yang mesej kat aku...

kalau kt fb plak..aku cukup tak gemar nak wish epi bufday kat orang..kalau kat kwn2 rapat gigih la jugak aku tulis ucapan yang agak2 panjang..kalau orang len aku just tulis HB jek....setakat ni ucapan wish bufday terpanjang penah aku taip adalah untuk ct karamel

aku jugak tak berapa nak suka bila orang post status yang berunsur keagamaan kat fb...huahuahua..maafkan aku yang tak begitu islamik dan aku tak patut nak ras macam tu....tapi bila dah kerap sangat dan panjang berjela aku rasa cam ada ke orang baca status dia ni...Ya Allah..bukan aku tak suka orang berdakwah..aku tak cukup hebat untuk berdakwah macam tu dan aku patut bersyukur ada orang nak berdakwah kan tapi bila dah asyik nak tulis status yang terlalu islamik dan kebanyakannya berunsur lebih kepada gewean..aku jadi cam...dari nak baca terus malas..sikit2 aku boleh terima dan excited nak baca tapi lama2 aku tak suka....


kalau status yam..sokmo aku baca ek...hehe..cik yam jangan terasa..bukan ang yang aku maksudkan...bukanlah aku jenis yang suka menda lagha jek....suka baca status yang bodo2,yg tak da motif tapi terlalu berilmiah dan keislamikan terlalu berat untuk aku..

macam blog la jugak...aku tak berapa gemar nak baca blog yang berunsur keislamikan sangat sebab dorang ni jenis suka sangat cop paste benda yang terlalu berat dan panjang2 tapi aku suka baca benda berilmiah dan islamik yang berunsur cerita dan santai..itu sesuai untuk aku...

bukanlah aku tak suka nak mendalami agama Islam..aku sedar ilmu aku masih sikit..banyak yang kene aku amek tahu...kene amalkan tapi cubalah sampaikan ilmu tersebut dalam keadaan santai dan memudahkan...


cukup gila kan aku...hahaha....aku abnormal sebenarnya....kadang2 sumpah cara aku pikir jauh menyimpang dari orang lain....

6 comments:

PinQib said...

yerpdulu pun ak post gak.. benda 32 agama.. tp sjak tau dri jahat... em.. x layak rasanye

kukuchimachikumi said...

no la..aq x ksh pun nk post..kdang2 ok la kn..ni kali tiap hari,tiap ketika....hurm..bit annoying

pearl apple said...

salah tuh pinqib..kita nih layak or tak layak tuh antara kita dgn ALLAH..ilmu tuh, wlpn sedikit perlu dikongsi kan..tak kesah ler kau jahil ke tdk..sekurng-krgnya kau dah dpt pahala utk part tuh kan..neway..thanks syg~~aku m'hargai seadanya pemberian tersebot~~hahahh~~ex? x perlu kot di mention...serabut kepala aku

PinQib said...

Sila jawab tag yer. Heee =3 Please feel free

Tag Time

kukuchimachikumi said...

@pearl apple:ye syg...aku tau...:)....even satu ayat pun kan.....i will do it when im ready...

kukuchimachikumi said...

@PinQib:jwb dah boh.....:)