Sunday, January 8, 2012

cool

dahulu kala aku adalah seorang yang tak berapa cool....ini bermaksud,aku tak secool orang lain..aku tak rasa pun kepentingan cool itu...kalau diberikan standard cool mengikut high school di amarika(sebab pa aku pilih amarika,bukan aku kipas susah mati amarika tapi budaya cool mereka kelohatan begitu cool pada kaca mata aku sewaktu kanak-kanak dan remaja)......mereka-mereka yang cool adalah yang menjadi perhatian orang-orang lain di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa...mereka ini biasanya agak extraordinary dan outstanding in crowd....sentiasa menarik perhatian..akan mempunyai ramai pengikut...dan biasanya akan dipilih menjadi ketua...biasanya jugak bukanlah bijak pandai..melainkan sweet talk belaka.....ni semua in amarika la...

tapi sebenarnya ianya bukanlah jauh berbeza dengan high school di mesia...mungkin yang bezanya kita di sini memakai uniform jadi persaingan untuk kelihatan lebih menonjol dan up to date dengan fesyen semasa tidak begitu ketara melainkan mungkin lebih kepada aksesori....in my boarding school..golongan-golongan cool ini kebiasaanya terbahagi kepada dua ya..cool yang baik dan cool yang naughty.....

cool yang baik ialah mereka-mereka yang memegang jawatan-jawatan penting di sekolah...agak nerd sebabnya geng-geng yang pegang jawatan ini biasanya lebih cerdik dan pandai kan dari mereka yang regular macam aku...hehe....mematuhi peraturan sekolah.....boleh memimpin dengan baik dan mempunyai pengikut jugak...penyokong....

cool yang naughty ialah mereka yang gemar melanggar peraturan sekolah......berlagak otai....mempunyai pengikut jugak.....selalu outstanding dari kebiasaannya.....tidak begitu menyerlah dalam pelajaran namun ada juga segelintiran yang genius dan bijak.....menjadi perhatian jika pergi ke mana-mana kerana membawa geng atau anak buah....

dan aku..tidak tergolong dalam mana-mana kategori..aku hanyalah pelajar biasa di sekolah dahulu...mempunyai geng tersendiri....tidak begitu naughty di mana sekali sekala berasa sangat cool bila melanggar peraturan sekolah namun menjadi agak baik bila dikecam atau diberi peringatan oleh guru disiplin..aku lebih kepada manusia yang dalam berani ada takutnya,dalam takut ada beraninya.....

cuma yang boleh aku katakan..aku seorang yang agak kuang ajar dulu..dimana aku agak tidak menyekat percakapan aku...honestly,aku agak kuat mencarut dahulu......sangat teruk la jugak.....ish2..kanak-kanak baru nak up la katakan..seiring dengan usia aku semakin matang dan kurang mencarut dan sekarang perkataan yang kasar dari mulut aku hanyalah bodoh.....

see,aku memang tak cool....bila dah besar2 ni...di sini..budaya cool itu masih ada namun ianya juga matang siring dengan usia...cool di sini ialah siapa yang paling berketrampilan seperti seorang guru...berperwatakan seperti guru.....that is cool man......

3 comments:

PinQib said...

aku jejaman sekolah dulu kool yang super. sebab baik ada naughty pon ada. camne tu ten??

hehehe.. amboihhhh

kukuchimachikumi said...

ang krenye double cool la...hehehe..:)

PinQib said...

wah,, baik nye.. ak nak mencarut dalam bahasa korea tu camne aten????

wangsaaaaaaaaaaaaaa