Tuesday, January 31, 2012

tak serupa tapi sama

tak berapa lama dahulu..sewaktu aku sedang leka menonton video-video menarik di tiub awak(youtube),aku ada terklik pada satu video budak perempuan melayu ni....tajuk pa aku pun tak ingat dah..link apatah lagi....pemakaian dia simple sahaja..dan dapat aku agak usia dia adalah sekitar dengan aku juga.....belasan yang nak menghampiri puluhan juga....

gadis itu memakai cermin mata yang dimana suatu ketika dahulu dianggap sebagai tanda keintelektualan...namun apa yang direpekkan oleh gadis itu sangat amat tidka bernas dan tidak seharusnya keluar dari mulut seorang anak gadis

isu yang diutarakan ialah mengenai dara....dia meluahkan perasaan marahnya kepada seorang gadis lain yang tanpa segan silu memberitahu bahawa dia sudah tidak dara....dan gadis tersebut melihat  gadis yang bercermin matatadi sebagai kolot kerana masih dara...


well ya...if that girl ialah melayu dan islam adalah kurang wajar dia mencanangkan ketiadaan gadisnya kepada umum kerana kita sedia maklum bahawa ianya melanggar norma seorang gadis melayu yang sopan dan sebagai gadis islam..perbuatan zina itu adalah haram.......

mengapa mahu membangga diri??namun itu bukan pokok perbincangan kita pada hari ini..yang aku musykil ialah sikap kurang ajar gadis yang bercermin mata ini dimana dia mencarut dan berkata kesat terhadap gadis yang tiada dara itu....aku sebagai perempuan amat malu dengan sikap gadis yang bercermin mata itu...jika betul dia tidak suka pun dengan sikap kawannya yang bangga tiada dara itu....tegur secara elok ataupun selemah-lemah iman ialah membenci dalam hati.....

secara publicnya dia telah mengupload video yang menayangkan dirinya sendiri mencarut-carut perbuatan kawannya itu.....sekarang,kita sendiri nilai.....perangai mereka tak serupa tapi masih sama.....menjatuhkan maruah masing-masing....


apa tanggapan kita kepada gadis bercermin mata yang anti dengan gadis tiada dara namun dia sendiri bukanlah insan yang smepurna dan mencarut menggunakan kata kesat dagi melampiaskan amarahnya.....

pada sesiapa yang paham point yang aku cuba sampaikan ini..syabas.......anda bijak menilai.......

6 comments:

PinQib said...

hohoo.. kasi la link.. ak nak try tengok gak... =(

pearl apple said...

X PAHAM SANGAT-SANGAT

pearl apple said...

i got it!! =) bianeyo~~

Hanisah Safian said...

nak tengok jugak!

kukuchimachikumi said...

pinqib:link tak ketahuan dh...
yam:nseb bek paham...:)
hanisah:later i try carik link if jumpe balik k....:)

PinQib said...

chehhhhhhhhhhhhh... ak br nak topup bb ak ni.. senangggg