Saturday, January 14, 2012

pencekik darah


Mula-mula masa nak keluar ke town(eceh..town la sangat..sebenarnya central square je pun)kami iaitu yang terdiri daripada aku,yam,yus dan juga bad bercadang nak naik bas sahaja….reasonnya adalah sebab nak berjimat…if naik bas,baru rm1.30 jek srang Cuma die tak la berenti depan c.s…kene la menapak sikit….so..dalam kul 2 lebih tu kami pun bergerak la tunggu kat bus stop depan maktab…agak lama turun sampai last-last ktorang decide if ada teksi lalu ktorang nak tahan and naik je sebab tak la mahal sangat pun actually….selalunya kalau naik berempat dalam rm8 – rm10 je pun…so,baru dalam rm2-rm2.50 je kan…

Tetiba nak mendapat teksi pun punyalah hazabnya…..tungu punya tunggu ada satu teksi ni….bernombor plat PES ****…pemandunya sangat la tak peramah tapi naik sahaja la kan..motif nak peramah-peramah dengan pemandu teksi???so ktroang pun bagitau destinasi iaitu c.s dan bersembang sesama sendiri kan….bila nak sampai je…cik badariah yang duduk disebelah pemandu pun tanyalah…berapa pakcik….

Cuba korang teka berapa dia charge kami……sangat amat tak berpatutan….rn5 satu kepala…bermaksud kitaorang bayar rm20 semata-mata nak ke c.s…masa tu semua macam tergamam dan terus bukak purse dan bayar…terus kami turun teksi tanpa cakap sepatah pun…bila teksi tu dah gerak baru kitaorang pandang satu sama lain dan bercakap..apsal mahal sangat…apsal kita bayar tanpa argue….sumpah cam kena pukau pun ada..semua senyap je masa dalam teksi tak argue..even cik yusra..sebab selalunya die ni berani je nak argue2 ni…

Pas masuk c.s je….terus duduk kat kfc dulu and tarik nafas panjang…berasa amat down sebab kene tipu bodoh-bodoh je dengan pak cik tu….rm20 kot…..gila kah ape..sangat menyesal jugak dan sepanjang kat c.s tu ada jugak berkeluh kesah…dah la elaun pun tak da…..duet ada ciput ja..lagi nak kene pau dengan pakcik teksi….pengajarannya,tak boleh terus naik,kene negotiate harga dulu dan argue kalau kena tipu cam kami….

Untuk treat diri sendiri…aku dan cik yus pun mengurus diri di rest and go..kerusi urut ogawa…sangat sakit pinggang sebenarnya..tu yang nak berurut….


 
Suka gila tudung merah ni

1 comments:

PinQib said...

hiiiii.. sabar la... rezki pacik =)

lain kali amek sebagai pengajaran