Sunday, January 8, 2012

rumate

officially..buat kali ketiganya aku mendapat rumate baru....namanya nadia...seorang akak..dan baru sahaja pulang dari new zealand..masih malu-malu kucing( i mean aku lah)...naturally aku tak begitu cepat mesra tapi in this situation aku professional..akan mesra nanti...sebab we all akan tidur bersama right???haha...cam haram...tidur sebilik la untuk tahun 2012 ni....jadinya,kemesraan akan dipupuk supaya tiada pihak yang akan rasa menyampah diantara satu sama lain dan akan lebih kerap menumpang di bilik kawan dari duduk di bilik sendiri....

ini pengalaman pertama aku mendapat rumate seorang akak dan even though die hanyalah tua setahun dari aku dan ramai mengaatakan tak yah lah panggil kakak...tua setahun je kot..dah la aku lahir awal kan..so,memang tempoh masa kami berada dalam perut mak masing-masing adalah sama dan sepatutnya kami adalah sebaya...tapi apa yang aku dapat di boarding school dahulu,panggilan kakak adalah to show sign of respect dari junior kepada senior...dan meskipun di IPSAH ni..seniority and juniority adalah bullshit dan tidak relevan di jalankan..aku masih berpegang kepada prinsip itu..yang tua adalah kakak dan wajar dipanggil kakak...cuma tang abang2,aku agak bias....tak semua layak dipanggil abang walaupun taktik memanggil abang amat berkesan kalau di kedai makan atau mana..kita akan dapat service yang bagus...try it...

kenapa aku panggilan kakak tu penting??sebab bila aku juz panggil die dengan nama sahaja..memang kami makin menjadi lebih rapat dan boleh menggunakan kata ganti diri aku dan kau tapi ini hanya akan menimbulkan kesusahan kelak kerana deep down she is still a sister that i have to respect..tak boleh nak melaak macam melawak dengan kawan....dan adat dan tata susila itu harus dijaga....agak susah tapi worth it...

aku dah memanggil die kakak dan guna ganti nama diri saya...sungguh formal kan..bukan nak tetapkan jurang tapi harus aa barrier..die bukanlah kawan aku tapi seorang kakak yang menjadi rumate bagi tahun 2012 yang harus dilayan seperti kakak

6 comments:

PinQib said...

ak try xda pung.. xda srvice pong. nape tuw

kukuchimachikumi said...

srvice ape weh??x phm la

kukuchimachikumi said...

ttbe aq dah paham..eh,ada la weh..ce kafe dulu kan...kan abang yang wat air tu...if aq pnggil abg jek,mst dpt air cpt....btol weh...x tipu

PinQib said...

mu xpe lawa... aku xxxx =((

kukuchimachikumi said...

mu comel kot..ttbe tringt yg kak ngah ingt kte kembar tu..haha..pastu aq tipu kte kite sepupu......lwk gle....:)

PinQib said...

haha.. that;s the mst lawak kot.l nmemang dulu napk ar kembar .,. skrang aku da nmpk macam mak kauuu